Mișcarea–promotor de sănătate

Educație pentru sănătate

 

 

INDICATII GENERALE PRIVIND EVITAREA OBEZITATII SAU COMBATERII ACESTEIA

 

Obezitatea reprezinta  o creștere exagerată a greutății corporale (peste 25% față de greutatea normală), cauzată de acumularea unei cantități mari de grăsime în țesutul subcutanat și în jurul viscerelor. Poate fi exogenă, când este determinată de o alimentație excesivă sau endogenă, când apare în urma unor tulburări ale glandelor endocrine ori ale centrilor nervoși din hipotalamus. Constituie un factor de risc în diabetul zaharat, patologia cardiovasculară și arterioscleroză.

Obezitatea este o afecțiune medicală de nutriție și metabolism  în care grăsimea corporală se acumulează în exces, astfel încât poate avea un efect advers, negativ asupra sănătății, ducând la o speranță de viață redusă și/sau probleme de sănătate. Oamenii sunt considerați obezi atunci când indicele de masă corporală (IMC), o mărime obținută prin împărțirea greutății unei persoane, exprimată în kilograme, la pătratul înălțimii acelei persoane, exprimată în metri, este mai mare de 30 kg/m2.

Obezitatea crește riscul de diverse afecțiuni, în special boli de inimădiabet de tip 2apnee obstructivă de somn, anumite tipuri de cancerosteoartrită și astm. În cele mai multe cazuri, obezitatea este provocată de o combinație dintre un consum excesiv de calorii, lipsa activității fizice și o predispoziție genetică, deși, în anumite situații, cauzele principale sunt genele, afecțiunile endocrinemedicamentația sau afecțiunile psihice. Există puține dovezi ce susțin punctul de vedere conform căruia anumite persoane obeze mănâncă puțin, însă se îngrașă din cauza metabolismului lent; în medie, persoanele obeze consumă mai multă energie decât cele slabe, dată fiind energia necesară pentru a susține o greutate crescută.

Alaturi de o dieta adecvata, activitatea fizica joaca un rol important in prevenirea sau combaterea acestei afectiuni. Exercitiile fizice zilnice sau regulate, efectuate la aparate, cu greutati libere sau cu greutatea propriului corp ajuta la procesul de slabire, intareste imunitatea, inbunatateste capacitatea cardiovasculara si de effort, creste increderea si sima de sine, creste capacitatea respiratorie si induce o stare de bine.

De asemenea se recomanda mersul pe jos ( 6000-10000 de pasi pe zi), inotul, ciclismul, jogging-ul, dansul etc.

Se recomanda ca persoanele care nu au un stil de viata active, la inceput sa isi inceapca activitatea fizica sub coordonarea unui antrenor personal sau kinetoterapeut pentru alegerea unui plan individual de antrenament si evitarea accidentarilor. Foarte important, inainte de a incepe orice forma de activitate fizica, trebuie primit acordul medicului de familie au medicului currant.

 

OSTEOPOROZA

 

Osteoporoza este o afectiune care afecteaza sistemul osos. Oasele devin atat de fragile incat o simpla cazatura sau chiar actiuni obisnuite, cum ar fi aplecarea sau tusea, pot provoca o fractura.   Cele mai frecvente fracturi asociate osteoporozei apar la sold, incheietura mainii sau la coloana     vertebrala.

Desi afecteaza in special femeile, osteoporozaapare inclusiv la barbati. Au un risc mai mare de dezvolta boala femeile albe si asiatice – cu precadere femeile in varsta care sunt la menopauza.

Factori de risc care pot fi modificati  pentru a preveni aceasta afectiune sunt reprezentati de :

  • Dieta – riscul de osteoporoza este mai mare la persoanele cu un aport scazut de calciu si tulburari de alimentative
  • Consumul de steroizi si anumite medicamente – utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor interfereaza cu procesul de reconstructie osoasa. De asemenea, osteoporoza a fost asociata cu medicamente utilizate pentru combaterea sau prevenirea unor afectiuni precum: convulsii, reflux gastric, cancer, respingerea transplantului
  • Alte afectiuni –  riscul de osteoporoza este mai mare la persoanele diagnosticate cu: boala celiaca, boala inflamatorie intestinala, boli renale sau hepatice, lupus, cancer, mielom multiplu, artrita reumatoida
  • Lipsa miscarii
  • Consumul excesiv de alcool
  • Fumatul

Se recomanda efectuarea unei activitati fizice moderate precum ciclismul, mersul pe jos( 6000- 8000 de pasi zilnic), inotul, jogging-ul sau orice activitate pe care o preferati indeosebi in aer liber cu expunere la soare.

Se poate apela pentru informatii sau sugestii la un medic, fizioterapeut, antrenor personal pentru a fii siguri ca toate activitatile fizice sunt in concordanta cu statusul functional individual si desigur pentru evitarea accidentarilor.

 

 

SARCOPENIA

 

Sarcopenia reprezinta pierderea masei musculare ca urmare a procesului natural de imbatranire. Aceasta duce la pierderea fortei fizice, mentinerea dificila a echilibrului si mers ingreunat.

Conform Fundatiei Internationale a Osteoporozei, pierderea masei musculare incepe in jurul varstei de 40 de ani si progreseaza mai rapid dupa varsta de 60 sau 70 de ani. In medie, o persoana poate pierde aproximativ 3 – 8% din masa sa musculara pe parcursul fiecarei decade.

Aceasta se produce prin atrofierea sau contractia muschilor, deoarece fibrele musculare sunt mai putine si, de asemenea, mai scurte. Odata cu varsta apar modificari metabolice care contribuie la aparitia sarcopeniei, cum ar fi alterarea sintezei proteinelor necesare fibrelor musculare, astfel incat masa muschilor scade.

In prezent nu exista tratament specific pentru sarcopenie, dar cercetatorii investigheaza o eventuala terapie prin hormoni de crestere sau testosteron pentru mentinerea masei musculare.

Cea mai buna solutie este depunerea de efort pentru schimbarea stilului de viata, ceea ce include exercitiul fizic, dieta optima si suplimentele alimentare.

Exercitiul fizic este esential pentru mentinerea masei si fortei musculare. Daca muschii nu sunt folositi suficient, ei se pot “miscora”. Antrenamentul de rezistenta sau de forta poate imbunatati calitatea masei musculare, forta si tonusul muscular necesar posturii si echilibrului. Aditional, exercitiile fizice intaresc oasele, tendoanele si ligamentele, si duc la imbunatatirea generala a starii de sanatate si la cresterea calitatii vietii.

Exista o diferenta intre kinetoterapie si fizioterapie. Kinetoterapia este terapia prin miscare, fiind cunoscuta si drept gimnastica medicala sau gimnastica de recuperare. Cuprinde exercitii fizice care ajuta la mentinerea starii de sanatate, la prevenirea deficientelor fizice si la recuperarea functiilor afectate de anumite boli. Exercitiul fizic este cel mai ieftin si eficient medicament.

Fizioterapia este o metoda complexa de tratament care foloseste diversi agenti fizici (caldura, electricitatea, undele electromagnetice etc.) pentru ameliorarea durerilor si prevenirea sau tratarea unor afectiuni ortopedice, reumatologice, dermatologice, respiratorii s.a.

Pentru adultii varstnici, se recomanda cel putin 2 zile de exercitii pe saptamana. Acestea trebuie sa se adreseze principalilor muschi ai membrelor, pieptului, spatelui si abdomenului.

Exercitiile de intarire a muschilor pot implica folosirea de greutati, diverse accesorii, benzi de rezistenta sau aparate. Propria greutate a individului poate avea rolul de forta de rezistenta pentru exercitii care duc la marirea muschilor si dezvolta forta acestora.

Pentru alcatuirea unui program de exercitii eficient si nedaunator, este bine sa lucram impreuna cu un antrenor personal care ne poate ghida in obtinerea scopului propus. Adultii mai in varsta trebuie sa consulte medicul inainte sa inceapa un nou program de exercitii fizice, kinetoterapie de intretinere sau fizioterapie.

Dieta alimentara adecvata este esentiala pentru tratarea sarcopeniei, dar si pentru prevenirea sau intarzierea aparitiei acesteia. De importanta crescuta este doza zilnica recomandata de proteine – care este apreciata la 1-1,2 grame de proteine zilnic pentru un kilogram de greutate corporala. Se recomanda surse de proteine cum ar fi pestele (somon sau pastrav), nucile sau alunele, lintea, chinoa, fasolea, puiul curatat de piele sau carnea de vita slaba. Cititi etichetele produselor cumparate pentru a le evita pe cele care au prea multe grasimi, sodiu sau colesterol.

 

Prevenția căderilor