Secția Clinică Universitară- Patologia Tiroidei de Corelație

 

Sectia a fost infiintata in anul 2005 si se ocupa de intreaga patologie endocrina, pornind de la bolile autoimune ale tiroidei, patologia nodulara a tiroidei si paratiroidelor, cancer tiroidian, precum si adenoame hipofizare, tumori suprarenale, patologie gonadica si metabolica. La nivelul sectiei activeaza 6 medici primari:

Prof dr Corin Badiu – link CV, foto

Dr. Alina Ileana Sucaliuc foto

Dr. Simona Jercalau foto

Dr. Daniel Mihai foto

Dr. Cristina Stancu (program partial), foto

Dr. Ruxandra Dobrescu (colaborator), foto

Echipa medicala cuprinde 10 asistenti medicali coordonati de As Med sef Ioana Andreescu (foto) si 4 infirmiere si ingrijitoare, asigurand ingrijirea continua a pacientilor internati.

– As. Tatomir Anisoara,

– As. Albu Constanta, foto

– As. Litoiu Marilena, foto

– As. Hidec Matilda, foto

– As. Nistor Georgiana, foto

– As. Surugiu Florica

– As. Netcu Nicoleta

– As. Ghioca Geanina, foto

– As. Lungu Paul, foto

Sectia cuprinde 25 de paturi care asigura in conditii normale un rulaj de circa 2000 pacienti pe an (spitalizari continue), care a scazut la circa 800 internari continue /an de la declansarea pandemiei SARS Cov2.

La nivelul sectiei isi desfasoara activitatea, conform modulelor de pregatire, medici rezidenti, care sunt implicati cu responsabilitate, conform nivelului de pregatire, in ingrijirea supravegheata a pacientilor. In acelasi timp, in sectie de deruleaza numeroase studii clinice (link studii clinice). Acestea reprezinta adesea o solutie terapeutica pentru cazurile complexe care ni se adreseaza. In ianuarie 2020, unul dintre studii a fost inspectat de agentia Americana de alimente si medicamente (FDA), inspectie finalizata cu aprecieri deosebite.

Activitatea de cercetare reprezinta un element important in cadrul sectiei, realizata cu implicarea doctoranzilor, dovedita prin articole publicate in reviste internationale (link lista de articole). Unul dintre proiectele finantate prin competitia interna de cercetare, cu titlul “Evaluarea statusului mutational tumoral BRAF V600E si TERT promoter C228T, C250T  la pacientii cu cancer tiroidian derivat din epiteliul follicular”, director de proiect- Dr. Ruxandra Dobrescu. Adesea, in sectie se interneaza pacienti cu boli endocrine rare, sectia fiind inregistrata in reteaua de boli rare Orphanet.

Proiectele educationale reprezinta un alt element important, actual fiind in derulare in cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU) si COST.

Proiectul “Creșterea competenței profesionale a specialiștilor din sectorul medical în implementarea programelor naționale din domeniul endocrinologiei și diabetului zaharat–ENDODIAB” este implementat de Institutul Național de Endocrinologie “C.I. Parhon”, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare și Cercetare Medicală Sanamed.

Proiectul cu titlul “Harmonizing clinical care and research on adrenal tumours in European countries”, (HARMONISATION), CA20122 este integrat in cadrul COST (European Cooperation in Science and Technology).  Actiunea are ca finalitate armonizarea abordarii clinice (diagnostic, tratament) si de cercetare a tumorilor suprarenale in tarile Europene (link COST CA20122).

 

Studii clinice

Articole științifice