LABORATORUL DE ANATOMIE PATOLOGICĂ

Notă de informare

Materialul tisular obținut prin puncție aspirativă tiroidiană cu ac fin (FNAB) este etalat pe lame si colorat cu albastru de toluidină, în vederea efectuării frotiurilor citologice pentru citirea lor ulterioară și nu mai poate fi refolosit pentru alte teste suplimentare cum ar fi imunocitochimie sau / și biologie moleculară.

Pentru aceste categorii de investigații (imunocitochimie, imunohistochimie sau biologie moleculara) este necesar material tisular suplimentar inclus în parafină (citobloc / cell-block) sau bloc de parafină.

Deschide documentul

Activitatea medicală desfașurată

  Laboratorul Clinic de Anatomie Patologică al INE-CIP deservește atât solicitările interne primite de la personalul medical al Institutului, cât și cele externe (la solicitarea directă a pacientului), și are că scop principal diagnosticul histopatologic al leziunilor tiroidiene, paratiroidiene și cervicale asociate, benigne și maligne, prin tehnica standard HE.

  De asemenea se lucrează constant citologie prin puncție aspirativa cu ac fin (FNAB) a leziunilor nodulare tiroidiene și cervicale asociate, cu colorația albastru de toluidină.

  Suplimentar se mai efectuează o serie de colorații speciale, cum ar fi PAS – AB pH 2.5, roșu de Congo, impregnare argentica Gomori, Weigert – van Gieson, Azan.

  Tehnica de imunohistochimie se lucrează pe cazuri selectate, că metoda complementara de diagnostic, utilizând un panel de anticorpi variat ce cuprinde aprox. 20 de clone.

  Cazuistica Laboratorului Clinic de Anatomie Patologică este vastă și în continuă dezvoltare. Statistica instituțională internă arata o dinamica permanenta, cu o creștere și diversificare anuală a cazurilor.

Activitatea didactică și științifică

  În cadrul Laboratorului Clinic de Anatomie Patologică (al cărui statut a fost dobândit în martie 2024, prin ordinul MS nr. 1452) se desfășoară activități didactice și științifice cu rezidenții și doctoranzii, atât teoretice cât și practice, cu scopul obținerii unei educații medicale continue temeinice.

  Activitățile cuprind cursuri și studii universitare și post-universitare cu rol în aprofundarea cunoștințelor în domeniul patologiei endocrine, înțelegerea histogenezei tumorale și a variabilității histotipice și imunofenotipice ale tumorilor benigne și maligne tiroidiene și paratiroidiene.

  Rezidenții din anii 3 și 4 de studiu sunt pregătiți prin implicarea lor directa în activitățile zilnice de orientare a pieselor chirurgicale și activități de diagnostic microscopic histopatologic și imunohistochimic. Periodic în cadrul laboratorului se afla cate 2 rezidenți în rotație de stagiu de cate 2 luni.

  Activitatea științifică este reprezentată de publicații sub formă de articole în reviste cotate ISI Web of Science (Clarivate Analytics), abstracte în volume de rezumate ale unor reviste cotate ISI WoS, la manifestări științifice naționale și internaționale de prestigiu, redactare de cărți și capitole de carte la edituri naționale, participarea activă la congrese, simpozioane și workshop-uri.

  Personalul secției a fost angrenat de-a lungul timpului în diverse proiecte de cercetare și studii clinice interdisciplinare. În cadrul Laboratorului Clinic Universitar de Anatomie Patologică va exista și un Nucleu de Cercetare Integrat, care a primit avizul favorabil de înființare al Academiei de Științe Medicale.

Echipa medicală

Vezi și