Medic Primar Sef Laborator Anatomie Patologica
LABORATORUL DE ANATOMIE PATOLOGICĂ
Notă de informare
Materialul tisular obținut prin puncție aspirativă tiroidiană cu ac fin (FNAB) este etalat pe lame si colorat cu albastru de toluidină, în vederea efectuării frotiurilor citologice pentru citirea lor ulterioară și nu mai poate fi refolosit pentru alte teste suplimentare cum ar fi imunocitochimie sau / și biologie moleculară.
Pentru aceste categorii de investigații (imunocitochimie, imunohistochimie sau biologie moleculara) este necesar material tisular suplimentar inclus în parafină (citobloc / cell-block) sau bloc de parafină.
Deschide documentulLaboratorul Clinic de Anatomie Patologica din cadrul Institutul National de Endocrinologie “C. I. Parhon” reprezinta un centru de referinta la nivel national in domeniul patologiei translationale endocrine, care prin experienta vasta a profesionistilor sai poate oferi o expertiza medicala si diagnostica, prin posibilitatea acordarii celei de a doua opinii (second opinion) pentru cazurile dificile, diversificandu-si in acest fel oferta de servicii medicale. A doua opinie se poate acorda la solicitarea pacientului sau a medicului curant, pe blocuri de parafina si / sau lame histopatologice provenite din alte institutii sanitare. Elaborarea diagnosticului histopatologic se face in termen de 30 de zile lucratoare, conform protocoalelor de lucru interne, de catre medicii primari anatomo-patologi din laborator. Gama de servicii include diagnosticul histopatologic pe preparate microscopice (lame) cu coloratia standard HE, efectuarea de coloratii speciale si teste IHC din blocurile de parafina aferente (dupa caz), utilizând un panel de anticorpi ce cuprinde aprox. 40 de clone.
Laboratorul Clinic de Anatomie Patologica al INE-CIP deserveste atat solicitarile interne primite de la personalul medical al Institutului, cat si cele externe (la solicitarea directa a pacientului) si are ca scop principal diagnosticul histopatologic al leziunilor tiroidiene, paratiroidiene si cervicale asociate, benigne si maligne, prin tehnica standard HE. Cazuistica Laboratorului Clinic de Anatomie Patologica este vasta si in continua dezvoltare. Statistica institutionala interna arata o dinamica permanenta, cu o crestere si diversificare anuala a cazurilor. De asemenea se lucreaza constant citologie prin puncție aspirativa cu ac fin (FNAB) a leziunilor nodulare tiroidiene și cervicale asociate, cu coloratia albastru de toluidina.
Nr. | Servicii oferite de Laboratorul de Anatomie Patologica din INE-CIP contra-cost | Pret (lei) |
1. | Diagnostic histopatologic pe lame cu coloratie uzuala HE | 225 |
2. | Prelucrare 1 bloc de parafina pina la stadiul de lama colorata HE | 90 |
3. | Diagnostic pe amprenta citologica tesut tiroidian | 150 |
4. | Punctie aspirativa cu ac fin coloratie albastru de toluidina | 300 |
5. | Diagnostic histopatologic si histochimic (cu coloratii speciale) | 400 |
6. | Efectuare teste IHC si interpretare lame imunohistochimie (pe anticorp) | 130 |
7. | Examen histopatologic pe piesa chirurgicala externa | 410 |
Activitatea didactică și științifică
În cadrul Laboratorului Clinic de Anatomie Patologică (al cărui statut a fost dobândit în martie 2024, prin ordinul MS nr. 1452) se desfășoară activități didactice și științifice cu rezidenții și doctoranzii, atât teoretice cât și practice, cu scopul obținerii unei educații medicale continue temeinice.
Activitățile cuprind cursuri și studii universitare și post-universitare cu rol în aprofundarea cunoștințelor în domeniul patologiei endocrine, înțelegerea histogenezei tumorale și a variabilității histotipice și imunofenotipice ale tumorilor benigne și maligne tiroidiene și paratiroidiene.
Rezidenții din anii 3 și 4 de studiu sunt pregătiți prin implicarea lor directa în activitățile zilnice de orientare a pieselor chirurgicale și activități de diagnostic microscopic histopatologic și imunohistochimic. Periodic în cadrul laboratorului se afla cate 2 rezidenți în rotație de stagiu de cate 2 luni.
In luna mai 2024, Laboratorul Clinic de Anatomie Patologica a devenit centru coordonator de rezidenti validat de Ministerul Sanatatii, iar din ianuarie 2025 a fost repartizat 1 rezident pentru indrumare metodologica privind pregatirea in specialitate conform programei analitice. Personalul medical a fost instruit pentru activitatea de profil, prin participarea la cursuri de educatie medicala continua si au fost promovate serviciile oferite pe plan intern catre specialistii institutului in vederea imbunatatirii diagnosticului.
Activitatea științifică este reprezentată de publicații sub formă de articole în reviste cotate ISI Web of Science (Clarivate Analytics), abstracte în volume de rezumate ale unor reviste cotate ISI WoS, la manifestări științifice naționale și internaționale de prestigiu, redactare de cărți și capitole de carte la edituri naționale, participarea activă la congrese, simpozioane și workshop-uri.
Prin ordinul MS nr. 5253 / 23.10.2024 a fost obtinuta aprobarea Ministerului Sanatatii pentru înființarea unui Nucleu de cercetare cu 2 posturi în cadrul Laboratorului de Anatomie Patologica, in baza avizului Academiei de Stiințe Medicale nr. 196 / 19.09.2023. In decembrie 2024 a fost câștigat prin competiție un proiect de cercetare științifică în cadrul unui program national de cercetare dezvoltare. Proiectul a ocupat locul 11 din 322 de proiecte depuse, cu 96,2 puncte (primii 5%) și a primit o finanțare de 740.400 lei, având codul de inregistrare PN-IV-P7-7.1-PED-2024-0307, cu titlul “A panel of immunophenotypical and molecular markers for comprehensive testing in thyroid cancer”. Proiectul este de tip experimental demonstrativ (PED) în cadrul programului national PN-IV “Parteneriat pentru inovare” și se desfășoară pe o perioada de 24 luni (ianuarie 2025 – decembrie 2026).
Echipa medicală
Dr. IOACHIM DUMITRU LUCIAN
Medic primar anatomopatolog
Dr. TERZEA DANA CRISTINA
Medic primar anatomopatolog
Dr. CRISTEA CARMEN ADINA
Medic specialist anatomopatolog
JUMUGA ANUSA
Asistent medical principal
MATEI NELA
Asistent medical
Iordache Liliana
Asistent Medical Principal
Laura Drăghici
Asistent Medical Principal
Doru Maria
Îngrijitoare
Simion Dorina Rica
Asistent medical principal
LABORATOR DE CERCETARI DE ENDOCRINOLOGIE MOLECULARA, CELULARA SI STRUCTURALA
- Imunologie /hormonologie
- Biologie moleculara
- Culturi de celule
- Genetica endocrina
ENDOCRINOLOGIE V
- Patologia hipofizară tumorală și non-tumorală
- Patologia tiroidiană autoimună și non-autoimună
- Patologia paratiroidiană
- Patologia adrenal
- Patologia gonagică
- Osteoporoza primară și secundară
ENDOCRINOLOGIE II
- Diagnosticul pozitiv şi diferenţial al bolilor glandelor suprarenale
- Osteoporoza cu risc crescut de fractură
- Patologia tiroidiană. Cancerul tiroidian
- Patologia Autoimună Endocrină
LABORATORUL DE RADIOLOGIE ŞI IMAGISTICĂ MEDICALĂ
- Tomografii computer
- Mamografii
- Ecografii
- Densitometrie osoasa (DEXA)
COMPARTIMENT CRONICI – TERAPIA IZOTOPICA
- Terapia izotopică a formelor de cancer tiroidian diferenţiat şi a hipertiroidiilor;
- Monitorizarea clinică, serologică şi imagistică (scintigrafie, ultrasonografie) a evoluţiei cancerului, după aplicarea tratamentului radioizotopic.
- Luni - Vineri 17.00 - 19.00
ENDOCRINOLOGIE I
CHIRURGIE ENDOCRINĂ
- Evaluarea şi stabilirea indicaţiei chirurgicale;
- Tratamentul chirurgical al afecţiunilor tiroidiene, paratiroidiene şi corticosuprarenale;
- Stabilirea, în funcţie de caz, a tratamentului medicamentos postoperator, functie de evoluţia post-operatorie imediată şi tardivă
ENDOCRINOLOGIE IV
- Adenoame hipofizare
- Bolile autoimune ale tiroidei
- Patologia nodulară a tiroidei și paratiroidelor
- Cancer tiroidian
- Tumori suprarenale
- Patologie gonadică și metabolică
PEDIATRIE
- Patologia endocrină aplicată la vârsta copilăriei şi adolescenţei (0 – 18 ani);
- Patologia hipotalamo-hipofizară, tiroidiană, adrenală, gonadală – încadrată în:
- Tulburări de creştere şi dezvoltare
- Tulburări ale diferenţierii sexuale,
- Tulburări ale timing-ului pubertar,
- Tulburări de alimentaţie şi patologie de corelaţie pediatrică cu răsunet endocrin, in implicaţii endocrino-metabolice.
Ambulatoriu Integrat
- Cabinete de endocrinologie adulți
- Cabinet de endocrinologie pediatrică
- Ginecologie, cardiologie, oftalmologie, ORL, oncologie
- Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, genetică medicală
- Cabinet psihologie, ecografie endocrină,
- Cabinet recoltari
ANESTEZIE TERAPIE INTENSIVĂ (ATI)
ENDOCRINOLOGIE III
- Patologie tiroidiană
- Patologie Hipofizară
- Patologie suprarenală
- Patologie gonadică
- Patologie autoimună endocrină