ENDOCRINOLOGIE II

Descrierea secției:

Activitatea medicală din secție consta in efectuarea de internari in regim de spitalizare continua si de zi, consultații în ambulatoriul integrat si consulturi in contract cu CASMB.
Activitatea sectiei se desf'ășoară pe multiple planuri, cu implicare atât în domeniul cercetării clinice cât și în cel dedicat învățământului universitar.
Secția

Secția Institutului

are o istorie bine conturata, datand inca de la infiintarea prin Decret Regal a Institutului, in data de 8 noiembrie 1946, la inceputurile sale fiind denumita “Patologie suprarenala”, reprezentand una din cele 7 sectii clinice existente initial De-a lungul timplului, activitatea clinica, didactica si stiintifica a sectiei fost marcata de nume cu mare rezonanta in endocriologia romaneasca..

Structura

Secția cuprinde

un număr de 50 paturi pentru spitalizari continue si 2 paturi pentru spitalizare de zi. Toate saloanele au baie proprie, utilate cu dispensere pentru sapun, dezinfectant si sunt dotate cu TV, frigider, aer conditionat, intenet wifi. Dotarea materiala a sectiei consta in echipament specific unei sectii clinice, constand in aparatura medicala utila in activitatea zilnica: un EKG portabil si un ecograf cu care medicii sectiei efectueaza ecografiile pacientilor internati, atat in regim de spitalizare continua cat si in regim de spitalizare de zi. Toate cabinetele sunt dotate cu computere logate la sistemul informatic specializat, cititoare de carduri, acces permanent la internet. Sunt disponibile dispozitive specializate utile pentru dubla identificare a pacientilor (imprimanta bratari pacient, imprimanta etichete farmacie, dispozitive scanner) necesare in prevenirea erorilor de identificare a pacienților, urmărirea corectă și completă a trasabilității procesului de îngrijire.

Programări secție

suprarenala@parhon.ro

0739919940

Investigații

Diagnosticul pozitiv şi diferenţial al bolilor suprarenale
Afecţiuni suprarenale hiperfuncţii, hipofuncţii, patologie tumorală
Osteoporoză cu risc crescut de fractură, în contextul menopauzei
Patologie adrenală și medulosuprarenală
Patologia metabolismului osos (osteoporoza; osteomalacie; boala Paget a osului, deficit de vitamina D, sarcopenie)
Patologie tiroidiană
Patologie paratiroidiană
Patologie hipofizară
Diabet insipid
Disfuncții gonadale
Patologia autoimună endocrină

Activitatea de cercetare

       S-a desfășurat permanent în secție încă de de la momentul inființării sale. Implicarea în activitatea de cercetare se susține de-a lungul anilor prin participarea medicilor încadrați pe secție atât ca directori de proiecte/granturi de cercetare cât și ca participanti, investigatori sau subinvestigatori la proiectele/granturile de cercetare derulate în Institut în colaborare cu Laboratorul de cercetare din institutut sau cu alte departamente de cercetare. Ca exemple notabile enumeram proecte/graturi cu director Prof. Dr. Constantin Dumitrache sau Conf. Dr. Diana Păun și medici din secție participanți ca membrii în echipa de cercetare: Acţiunea Europana COST BM1105 – GnRH deficiency: „Elucidation of the neuroendocrine control of human reproduction;; Programul VIASAN: „Studii clinice, biochimice, hormonologice şi genetice în sindroamele de neoplazie endocrină multiplă”; Programe CNCSIS: „Analiza genetică a protooncogenei RET în carcinomul medular tiroidian sporadic şi familial; „Studii clinice, hormonale şi de biologie moleculară asupra activităţii 5-alfareductazei în maladii androgen dependente;Particularităţi etiopatogenice, evolutive şi individualizări diagnostice şi terapeutice în procesul de neoplazie endocrină”. Medici incadrati pe sectie participant la proiecte CEEX: Genetica procesului de imbatranire asociata cu modificarile endocrine, metabolice si cognitive la om; Optimizarea factorilor nutriţionali pentru obţinerea oului de consum îmbogăţit în acizi graşi polinesaturaţi ω:3, aliment funcţional nou pentru piaţa românească; Alterarea mecanismelor celulare si moleculare si a expresiei genice in boli cardiovasculare si diabet/ obezitate, afectiuni majore ale sindromului metabolic, cercetari fundamentale si clinice; Proiect Genitir; Program EndoMIP (proiect cofinantat din Fondul Social European) Imbunătăţirea nivelului de competenţe al profesioniştilor din sectorul medical în domeniul endocrinologiei, pentru prevenirea maladiilor cu impact populaţional – derulat pe o perioadă de 42 de luni, în intervalul 11.12.2017 -10.06.2021.

       Conform contractului dintre Institut și Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila“ Bucuresti, în secție se desfasoară activitate didactică de formare a studenților și de pregatire a tinerilor endocrinologi în cadrul programului de rezidențiat.

       De-a lungul timplului, cadrele universitare cu încadrare clinică pe secție au fost implicate în coordonarea științifică a unui numar mare de Lucrari de Diploma, Prof. Dr. C. Dumitrache find coordonator a nuneroase Teze de Doctorat, sustinute in cadrul UMF “Carol Davila”. Membru de renume al Institutului si al colectivului secției, secție pe care și-a desfasurat întreaga activitate clinică de la începuturi sale în domeniu până la momentul pensionării, fiind atât director al Institutului cât și seful secției o lungă perioadă de timp, Prof. Dr. Constantin Dumitrache, doctor in medicină, membru titular al Academiei de Stiinte Medicale, a susținut constant și a incurajat implicarea în activitatea științifică, fiind autor și coautor a 24 monografii, 4 manuale și 7 tratate, încă din 1965 contribuind, în calitate de coautor, la Manuale de Endocrinologie publicate sub redacția Acad. St. M. Milcu și Prof.Dr. Marcela Pitis. Pe parcursul întregii cariere universitare a predat cu pasiune din tainele endocrinologiei și a format generații întregi de tineri specialiști endrcrinologi. În prezent, secția are în componența sa 2 cadre universitare care iși desfăsoară activitatea didactică în Institut. Conferențiar dr. Diana Loreta Paun, Disciplina de Endocrinologie a Facultații de Medicină Generală, medic primar endocrinologie, doctor în medicină, în prezent Consilier Prezidential pe Probleme de Sănătate Publică in Administrația prezidențială, iși desfășoară activitatea didactică susținând cursuri și lucrări practice pentru studenții Facultății de Medicină Generală, în cadrul modulelor de endocrinologie, cursuri pentru rezidenții în specialitatea de endocrinologie, cursuri de perfecționare postunivesitară. Asist. Univ. Dr. Roxana Irina Rosca la Disciplina de Endocrinologie din Departamenului 2, Facultatea de Medicină Dentara susține lucrări practice cu studenții de an III ai aceste facultăți.

       Prin participari la Conferinte, Congrese Nationale si Internaționale, cursuri de perfecționare si prin publicarea de articole în rezumat sau în extenso în reviste de profil naționale și internaționale, se remarca o implicare permanentă a tuturor medicilor din secție la îmbunătățirea nivelului științific și la o bună aplicare a teoriei în practică

Personalul medical

Din echipa medicală fac parte:

Asist. Univ. Dr. BACIU IONELA FLORINA

Șef secție, Medic Primar

Dr. ROSCA ROXANA IRINA

Medic Primar Endocrinolog, Asist. Universitar UMFCD

CONF. UNIV. DR. PAUN LORETA DIANA

Medic primar endocrinolog

Dr. HRISTEA RUXANDRA MARIA

Medic Primar Endocrinolog

Dr. PETRIS RODICA

Medic Primar Endocrinolog

Dr. DUMITRU ALINA

Medic Primar Endocrinolog

As. HAIU ELENA

Asistenta Șefă
Vezi și