ENDOCRINOLOGIE I

Descrierea secției:

Secția Endocrinoligie I este cea mai mare secție din cadrul Institutului Național de Endocrinologie C. I. Parhon, atât ca număr de paturi cât și ca personal medical.
Activitatea

Anual

Secția este reprezentată de peste 3500 internări, 3500 spitalizări de zi și 1800 consultații în ambulatoriul de specialitate

Principala patologie abordată în cadrul secției este cea tumorală,

Tumori hipofizare (principalul centru la nivel național)
Tumori neuroendocrine. Tumori neuroendocrine gastro-entero-pancreatice
Acromegalie
Prolactinom
Adenom hipofizar nefuncțional
Boală Cushing
Diabet insipid
Gușă endemică (epidemiologie, afectare funcțională)
Diagnosticul și monitorizarea bolilor endocrine la femeia gravidă
Patologia autoimună endocrină
Tumori tiroidiene. Cancer tiroidian
Genetica tumorilor hipofizare și tiroidiene
Disfuncții gonadale. Sindromul de ovar polichistic
Sindromul metabolic
Osteoporoză cu risc crescut de fractură, în contextul menopauzei
Osteoporoza secundară tulburărilor endocrine sau bolii renale cronice
Patologia metabolismului osos
Patologie paratiroidiană
Diagnosticul pozitiv şi diferenţial al bolilor suprarenale
Afecţiuni suprarenale hiperfuncţii, hipofuncţii, patologie tumorală
Patologie adrenală și medulosuprarenală

Activități

Ecografia endocrină cervicală
Puncția tiroidiană cu ac subțire

Programări secție

endocrinologie1@parhon.ro

0739919952

Cab asistente (info)

0213172041 int 124/198

Activitatea universitară

       În ceea ce privește activitatea universitară aici își desfășoară stagiul de endocrinologie o parte din studenții anului V ai Facultății de Medicină. Majoritatea medicilor rezidenți endocrinologi din centrul universitar București sunt formați la nivelul secției noastre. Tot aici se desfășoară și componenta practică a cursurilor de pregătire postuniversitară.

Activitatea de cercetare științifică

       La nivelul secției se desfășoară și o bogată activitate de cercetare științifică, internă sau colaborări internaționale, valorificată prin numeroase articole publicate în prestigioase reviste internaționale de profil (Archives of Osteoporosis, Endocrine Connections, Frontiers in Endocrinology, Journal of Clinical Densitometry, European Thyroid Journal, Endocrine Practice, European Journal of Endocrinology, Journal of Bone and Mineral Metabolism sau Human Mutations). De asemenea, de-a lungul timpului, la nivelul secției s-au desfășurat și se desfășoară studii clinice legate de patologia hipofizară (deficitul de hormon de creștere, acromegalie, sindrom Cushing), reușind astfel ca o parte din pacienții noștri să beneficieze de tratamente inovatoare.

Disciplina de Endocrinologie

       Disciplina de Endocrinologie a Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila București a fost înființată în 1934 de Constantin Ion Parhon și a fost prima catederă de endocrinologie din lume. Din 1946 catedra a avut ca bază clinică, ca și în prezent, Institutul Național de Endocrinologie C. I. Parhon. Primul manual de endocrinologie al disciplinei a fost publicat în 1939 de Prof. Parhon împreună cu colaboratorii săi Moise Goldstein și Ștefan Milcu.
De-a lungul timpului în Disciplina de Endocrinologie au activat nume mari ale endocrinologiei românești precum Constantin Parhon, Ștefan Milcu, Marcela Pitiș, Mihail Coculescu, Constantin Dumitrache care au contribuit prin munca lor didactică la formarea multor generații de medici care au practicat sau practică în București, în țară sau în străinătate. Prin intermediul disciplinei de endocrinologie Institutul Național de Endocrinologie C. I. Parhon a fost întotdeauna un spital clinic și un centre de cercetare în domeniu. În prezenta șefa Disciplinei de Endocrinologie este Prof. Dr. Cătălina Poiană.
Activitatea actuală a Disciplinei de Endocrinologie constă în pregătirea prin cursuri și lucrări practice a studenților anului V în modulul de endocrinologie, a studenților anului II în modulul de științe al comportamentului uman și a studenților anului IV în modulul de metodologia cercetării științifice. De asemenea, studenții Facultății de Medicină pot efectua practica de vară și lucrările de licentă în specialitatea endocrinologie (peste 25 anual). Tot sub supravegherea membrilor disciplinei se instruiesc și majoritatea medicilor rezidenți în specialitatea endocrinologie din centrul universitar București. Anual se organizează examenul de medic specialist și medic primar precum și module și atestate de studii complementare: sexologie, ecografie endocrină, endocrinopediatrie.
Membri disciplinei de endocrinologie au și o importantă activitate de cercetare științifică valorificată prin numeroase articole științifice publicate în reviste internaționale de profil (Archives of Osteoporosis, Endocrine Connections, Endocrine Practice, Human Mutations, European Journal of Endocrinology, European Thyroid Journal, Frontiers in Endocrinology, Journal of Bone and Mineral Metabolism, Journal of Clinical Densitometry sau Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism). La nivelul disciplinei există 3 cadre abilitate să conducă teze de doctorat (Prof. Dr. Cătălina Poiana, Prof. Dr. Corin Badiu, Șef Lucrări Dan Niculescu)
În prezent Disciplina de Endocrinologie are 18 membri în clinica de la Institutul Național de Endocrinologie C. I. Parhon: 2 profesori (Cătălina Poiană, șefa disciplinei și Corin Badiu), 4 conferențiari (Monica Gheorghiu, Daniel Grigorie, Mădălina Mușat, Diana Păun), 6 șefi de lucrări (Mara Carșote, Cristina Căpățînă, Dan Niculescu, Șerban Radian, Aurelian Ranetti, Raluca Trifănescu) și 6 asistenți (Ionela Baciu, Nicoleta Baculescu, Mădălina Boboc, Constantin Cucu, Simona Găloiu, Sabina Oroș).                                                                                                           UMF

Personalul medical

Personalul secției are expertiză și preocupare pentru boli metabolice (obezitate, diabet zaharat), afecțiuni hipofizare și suprarenale, precum și pentru afecțiuni ale sistemului reproductiv.

Prof. Univ. Dr. POIANĂ Cătălina

Șef secție, Medic Primar Endocrinolog

Șef. Lucrări Dr. NICULESCU Dan Alexandru

Medic Primar Endocrinolog

Asist. Univ. Dr. GĂLOIU Simona Andreea

Medic Primar Endocrinolog

Șef. Lucrări RADIAN Șerban

Medic primar Endocrinologie

Asist. Univ. Dr. BĂCULESCU Nicoleta

Medic Primar Endocrinolog

Asist. Univ. Dr. CUCU Constantin

Medic Primar Endocrinolog

Asist. Univ. Dr. BURCEA Iulia Florentina

Medic Specialist Endocrinolog

Asist. Univ. Dr. DOBRE Ramona

Medic specialist Endocrinolog

Dr. DUȘCEAC Roxana

Medic Specialist Endocrinolog

As. Ilie Micsunica Luminita

Asistenta Șefă
Vezi și